بازنشستگی پیش از موعد کارگران در مشاغل سخت و زیان آور در دیوان عدالت اداری چگونه رسیدگی می شود ؟
مشاغل سخت و زیان آور به مشاغلی گفته می شود که عوامل فیزیکی ، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی در آن محیط باعث آسیب جسمی یا روانی به شخص شده که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن می باشد . تشخیص این مشاغل بر عهده کمیته استانی تشخیص مشاغل سخت و زیان آور می باشد که در اداره کار و تامین اجتماعی هر استان تشکیل می گردد . درخواست ذینفع ابتدا در کمیته بدوی تشخیص مشاغل سخت و زیان آور رسیدگی می شود سپس در صورت اعتراض در کمیته تجدید نظر تشخیص مشاغل سخت و زیان آور قابل تجدید نظر می باشد .
بنابراین هر کسی که مدعی است شغل او سخت و زیان آور است ، می بایست درخواست خود را به این کمیته تقدیم نماید تا بررسی گردد ، آیا جزء مشاغل سخت و زیان آور محسوب می شود یا خیر ؟ در صورت پذیرش ادعای بیمه شده مزایایی برای او دارد که از جمله سنوات بیمه شده به ازاء هر سال پرداخت حق بیمه یک و نیم برابر محاسبه می گردد . یعنی قانونگذار به دلیل فرسایش جسمی یا روانی بیمه شده این حق را برای وی قایل شده که در صورت اشتغال در مشاغل سخت و زیان آور از مزایایی برخوردار باشد از جمله اینکه بتواند با بیست سال سابقه خدمت متوالی بدون در نظر گرفتن شرط سنی خود را بازنشسته نماید . همچنین در صورت اشتغال به مدت بیست و پنج سال به صورت متناوب بدون در نظر گرفتن شرط سنی خود را بازنشسته نماید .
نکته مهم این است در صورتی که بیمه شده حتی به مدت چند روز در شغل سخت و زیان آور کار نکرده یا غیبت غیر موجه داشته باشد سابقه خدمت وی از توالی خارج شده و باید جهت بهره مندی از مزایای این قانون سنوات خدمت خود در شغل سخت و زیان آور را به بیست و پنج سال برساند .
همچنین باید به این نکته توجه نمود که احراز شرایط سخت و زیان آور با کمیته تشخیص مشاغل سخت و زیان آور می باشد . فلذا دیوان عدالت اداری به جهت تخصصی و فنی بودن موضوع ، به ماهیت آن ورود نمی کند و فقط از جهت نقض قوانین و مقررات و به صورت شکلی رسیدگی می کند . قابل ذکر است هر شغل باید به طور خاص مورد رسیدگی قرار گرفته و از نظر محیطی و شرایط دیگر بررسی شود . مثلا" اگر فرض کنید در مورد یک شغل مانند کارگری که در کارخانه سیمان تهران شغل او سخت و زیان آور تشخیص شده است نمی توان آن را به کارخانه سیمان دیگر در شهر دیگر هم تعمیم داد. یعنی هر کارگاه یا شغل باید به طور خاص بررسی گردد و توسط کمیته تشخیص مشاغل مذکور سخت و زیان آور بودن آن بررسی و تایید گردد . ولی این را هم باید دانست که در صورت تایید شغل سخت و زیان آور در یک کارگاه خاص و تحت شرایط یکسان نمی توان بین افراد شاغل در آن کارگاه تبعیض قایل شد یعنی مزایای شغل سخت و زیان آور در صورت تایید شامل همه افراد آن کارگاه خواهد شد .